Biodiversiteitsbomen geplaatst in de Betuwe
Biodiversiteitsbomen geplaatst in de Betuwe

Biodiversiteitsbomen geplaatst in de Betuwe

25 mei 2020

Onder het motto ‘Boompje huisje beestje’ zijn deze week op vier Betuwse locaties bijzondere bomen in de grond gezet. De eiken zijn namelijk dood. Toch zorgt het initiatief van Stichting Het Appelland voor meer biodiversiteit in het landschap, want dood hout leeft.

De eikenboom staat sinds een paar jaar in een wat negatief daglicht vanwege de eikenprocessierups. Terwijl een eik toch zorgt voor een toename van de biodiversiteit. Zo kan een eik fungeren als broedplaats van de belangrijkste bestrijder van de eikenprocessierups, de koolmees. Denk ook aan de vele soorten insecten en andere vogels in een levende boom. Zelfs een dode eik huisvest nog veel leven. Marters, vleermuizen en allerlei soorten bijen en andere bestuivers maken dankbaar gebruik van het voedsel en holtes.

In de Betuwe staan weinig dode bomen in het vaak open landschap en boomgaarden. Met dit project Boompje huisje beestje werd op vier fruitrijke locaties een ‘biodiversiteitsboom’ gerealiseerd. Op Het Appelland in Park Lingezegen, Nationaal Fruitpark Ochten, de Warmoes in Lent en Mobipers in Zoelen.
De eiken komen uit de omgeving en waren omgevallen door een storm. Ecologisch hoveniers zaagden de boom over de gehele lengte door. Aan de binnenkant maakten ze verschillende nestgelegenheden. In de buitenkant boorden ze gaatjes en holletjes waar insecten een plekje vinden om eitjes te leggen. Tot slot werd de boom weer in elkaar gezet en diep in de grond vastgezet.

Het project is mogelijk gemaakt door Rabobank West-Betuwe, Rabobank Maas en Waal - Oost Betuwe, gemeente Buren en gemeente Neder Betuwe. Ook droegen de vier locaties zelf bij. Na het coronatijdperk zijn de Boompjes op de vier locaties te bewonderen.

Interessant? Deel dit nieuwsbericht!

Terug naar nieuws Ga naar de website

Houd ons op de hoogte van nieuws uit de Betuwe!
Wil jij ook op de hoogte blijven van wat er in de Betuwe gebeurt? Maak dan gebruik van Regiototaal, hét mediaplatform om op de hoogte te blijven van nieuws uit de Betuwe! Op de nieuwspagina van Regiototaal vind je het complete overzicht van het laatste lokale nieuws uit jouw buurt.

Ben je benieuwd naar wat bedrijven en verenigingen in jouw regio allemaal organiseren en wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de Betuwe? Of ben jij zelf een ondernemer of voorzitter van een vereniging en wil jij al jouw bedrijfs- of verenigingsnieuws plaatsen en beheren via je eigen account? Meld je dan hier aan via Regiototaal!

Een eigen account biedt jou de mogelijkheid om gratis nieuwsberichten plaatsen. Ons streven is om het voor iedereen makkelijker te maken om nieuws en ontwikkelingen te delen met de Betuwe.

 

Wat kun je allemaal gratis plaatsen op de nieuwspagina?
Al het nieuws dat jou bezighoudt en ook jouw bedrijf, winkel of vereniging verdient een plekje op de nieuwspagina van Regiototaal! Heeft jouw vereniging een bijzondere of unieke presentatie geleverd of is jouw sportclub kampioen geworden? Misschien ben je een leuk initiatief gestart? Deel het!


Eigenlijk alles wat jij belangrijk vindt kun je hier delen met de Betuwe. Wil je zelf regionieuws plaatsen en onder de aandacht brengen bij de inwoners van de Betuwe? Plaats het dan nu snel, gratis en eenvoudig op deze website via 'nieuws toevoegen'

- Nieuws uit de regio;
- Nieuws over jouw bedrijf, winkel of sportclub;
- Acties, vieringen, sponsorlopen, organisatie van toernooien etc.

Alleen voor nieuws uit de Betuwe
Voor al het nieuws dat op Regiototaal gedeeld wordt geldt dat het uit de Betuwe moet komen. Het lokale nieuws uit de gemeentes Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Neder-Betuwe, Neerijnen, Overbetuwe en Tiel is van harte welkom!
Een extra voordeel is dat al het nieuws uit de Betuwe dat je op de Regiototaal website plaatst ook op de Facebookpagina “I like de Betuwe” komt te staan.

 

Mis niets uit de Betuwe!

Meld je gratis aan voor onze acties en nieuws.

{$msgSubscribed|ucfirst}

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.