Justitie eist werkstraf voor langdurige bijstandsfraude
Justitie eist werkstraf voor langdurige bijstandsfraude

Justitie eist werkstraf voor langdurige bijstandsfraude

23 juni 2016

Het waren geen werkzaamheden, maar vriendendiensten. Hier en daar een klusje, om vrienden en kennissen uit de brand te helpen. Dat was het verweer van een 59-jarige inwoner van Geldermalsen, die – samen met zijn partner – wordt verdacht van langdurige bijstandsfraude.

Vandaag vond de rechtszaak in Arnhem plaats. Justitie eist voor beiden een werkstraf. Voor de man 140 uur, voor zijn echtgenote 60 uur. Ook wil de aanklager dat de rechtbank de verdachten een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden oplegt.

Verzwegen
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man in de periode 2009 tot en met 2015 inkomsten verzwegen, zodat deze niet werden verrekend met de bijstandsuitkering. Zijn vrouw zou hier al die tijd van op de hoogte zijn geweest. De sociale dienst kreeg de man in de smiezen, toen ze hem in de tuin bij zijn buurman zagen werken.

Klusjes
De man – die grotendeels arbeidsongeschikt zou zijn – werd vervolgens gedurende een aantal maanden onderworpen aan observatie door de gemeente Geldermalsen. Tijdens die periode zag de sociale dienst hem her in der in de regio klusjes doen: plastic snijden, vloeren uitbreken. Ook zou hij aan een kennis verklaard hebben dat ‘hij wel moest bijklussen om nog een beetje fatsoenlijk te kunnen leven'.

Geen idee
„Ik heb geen idee hoe dat allemaal precies gaat in de bijstand”, erkende de man gisteren voor de rechtbank. „Ik was me van geen kwaad bewust. Niemand heeft me ooit gecorrigeerd of verteld dat ik iets deed wat niet mocht.”

Ongeloofwaardig
De officier van justitie vindt het verhaal van de verdachten ‘volstrekt ongeloofwaardig’ en wijst op de diverse getuigenverklaringen: „Zo ongeveer de hele straat heeft gezien, dat meneer bijna iedere dag ging werken. De bijstand is een noodvoorziening, die komt door dit soort mensen onder druk te staan.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Interessant? Deel dit nieuwsbericht!

Terug naar nieuws Ga naar de website

Houd ons op de hoogte van nieuws uit de Betuwe!
Wil jij ook op de hoogte blijven van wat er in de Betuwe gebeurt? Maak dan gebruik van Regiototaal, hét mediaplatform om op de hoogte te blijven van nieuws uit de Betuwe! Op de nieuwspagina van Regiototaal vind je het complete overzicht van het laatste lokale nieuws uit jouw buurt.

Ben je benieuwd naar wat bedrijven en verenigingen in jouw regio allemaal organiseren en wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de Betuwe? Of ben jij zelf een ondernemer of voorzitter van een vereniging en wil jij al jouw bedrijfs- of verenigingsnieuws plaatsen en beheren via je eigen account? Meld je dan hier aan via Regiototaal!

Een eigen account biedt jou de mogelijkheid om gratis nieuwsberichten plaatsen. Ons streven is om het voor iedereen makkelijker te maken om nieuws en ontwikkelingen te delen met de Betuwe.

 

Wat kun je allemaal gratis plaatsen op de nieuwspagina?
Al het nieuws dat jou bezighoudt en ook jouw bedrijf, winkel of vereniging verdient een plekje op de nieuwspagina van Regiototaal! Heeft jouw vereniging een bijzondere of unieke presentatie geleverd of is jouw sportclub kampioen geworden? Misschien ben je een leuk initiatief gestart? Deel het!


Eigenlijk alles wat jij belangrijk vindt kun je hier delen met de Betuwe. Wil je zelf regionieuws plaatsen en onder de aandacht brengen bij de inwoners van de Betuwe? Plaats het dan nu snel, gratis en eenvoudig op deze website via 'nieuws toevoegen'

- Nieuws uit de regio;
- Nieuws over jouw bedrijf, winkel of sportclub;
- Acties, vieringen, sponsorlopen, organisatie van toernooien etc.

Alleen voor nieuws uit de Betuwe
Voor al het nieuws dat op Regiototaal gedeeld wordt geldt dat het uit de Betuwe moet komen. Het lokale nieuws uit de gemeentes Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Neder-Betuwe, Neerijnen, Overbetuwe en Tiel is van harte welkom!
Een extra voordeel is dat al het nieuws uit de Betuwe dat je op de Regiototaal website plaatst ook op de Facebookpagina “I like de Betuwe” komt te staan.

 

Mis niets uit de Betuwe!

Meld je gratis aan voor onze acties en nieuws.

{$msgSubscribed|ucfirst}

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.