Vervolgproces militaire radartoren Defensie in Herwijnen

Vervolgproces militaire radartoren Defensie in Herwijnen

20 juni 2019

Het ministerie van Defensie wil in Herwijnen een militaire radartoren plaatsen. Defensie wil dit vanwege het nationale veiligheidsbelang. Eerder stak de raad van Lingewaal een stokje voor dit plan. Het ministerie heeft laten weten de radartoren toch te willen plaatsen. Het college van West Betuwe heeft aangegeven hier niet achter te staan. Het college volgt het standpunt van de raad van Lingewaal.

Vorig jaar zijn drie bijeenkomsten door de gemeente Lingewaal gehouden om de omgeving te informeren en te betrekken bij het proces. Deskundigen van TNO, RIVM en Defensie gaven uitleg over de onderzoeksrapporten over de straling en de gevolgen daarvan. Er is veel weerstand tegen het plaatsen van deze radartoren. Omwonenden vrezen voor gezondheidsrisico’s door de straling van de radartoren. Deze weerstand konden de deskundigen niet wegnemen tijdens deze bijeenkomsten.

Door met plan
De gemeenteraad van Lingewaal weigerde unaniem het bestemmingsplan vast te stellen. Dit plan was nodig om de bouw van de radartoren mogelijk te maken. Defensie gaf daarop aan zich te beraden op het vervolg. Het ministerie heeft recent besloten door te gaan met het plan en past een zogenaamde Rijkscoördinatieregeling toe. Daarop volgt een procedure voor het vaststellen van een Rijksinpassingsplan. Het ministerie gaat daarvoor de gemeenteraad van West Betuwe en de Provinciale Staten horen.

Standpunt college
Defensie heeft aan het college van West Betuwe gevraagd of de gemeente bereid is opnieuw een bestemmingsplanprocedure te starten. Het college heeft aangegeven dit niet te willen. De zorgen bij de inwoners over de gezondheidsrisico’s zijn immers niet veranderd. Daarmee volgt het college het standpunt van de raad van Lingewaal.

Zorgen geuit
Het college heeft bovendien aan Defensie zijn zorgen geuit over het starten van het inpassingsplan. Het ministerie heeft geen gedegen onderzoek gedaan naar alternatieve locaties. Het college heeft nogmaals gevraagd rekening te houden met de zorgen over de gezondheidsrisico’s en de argumenten van de raad van Lingewaal. Waar nodig zal het college in het proces bezwaar maken om de lokale belangen te behartigen. Ook belanghebbenden kunnen reageren op het inpassingsplan.
Waarom Herwijnen?
Enkele jaren geleden is het voormalige radarstation van de Luchtverkeersleiding Nederland afgebroken aan de Broekgraaf 1 in Herwijnen. Defensie heeft deze locatie aangekocht om een radartoren te plaatsen voor militaire doeleinden. Het ministerie wil de radartoren die nu nog in Nieuw Milligen staat, vervangen door een nieuwe radartoren in Herwijnen. De plaatsing van een nieuwe radar op deze locatie leidt volgens Defensie tot een belangrijke verbetering van de radardekking in Nederland. Dit vindt het ministerie in het belang van de nationale veiligheid.

Interessant? Deel dit nieuwsbericht!

Terug naar nieuws

Houd ons op de hoogte van nieuws uit de Betuwe!
Wil jij ook op de hoogte blijven van wat er in de Betuwe gebeurt? Maak dan gebruik van Regiototaal, hét mediaplatform om op de hoogte te blijven van nieuws uit de Betuwe! Op de nieuwspagina van Regiototaal vind je het complete overzicht van het laatste lokale nieuws uit jouw buurt.

Ben je benieuwd naar wat bedrijven en verenigingen in jouw regio allemaal organiseren en wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de Betuwe? Of ben jij zelf een ondernemer of voorzitter van een vereniging en wil jij al jouw bedrijfs- of verenigingsnieuws plaatsen en beheren via je eigen account? Meld je dan hier aan via Regiototaal!

Een eigen account biedt jou de mogelijkheid om gratis nieuwsberichten plaatsen. Ons streven is om het voor iedereen makkelijker te maken om nieuws en ontwikkelingen te delen met de Betuwe.

 

Wat kun je allemaal gratis plaatsen op de nieuwspagina?
Al het nieuws dat jou bezighoudt en ook jouw bedrijf, winkel of vereniging verdient een plekje op de nieuwspagina van Regiototaal! Heeft jouw vereniging een bijzondere of unieke presentatie geleverd of is jouw sportclub kampioen geworden? Misschien ben je een leuk initiatief gestart? Deel het!


Eigenlijk alles wat jij belangrijk vindt kun je hier delen met de Betuwe. Wil je zelf regionieuws plaatsen en onder de aandacht brengen bij de inwoners van de Betuwe? Plaats het dan nu snel, gratis en eenvoudig op deze website via 'nieuws toevoegen'

- Nieuws uit de regio;
- Nieuws over jouw bedrijf, winkel of sportclub;
- Acties, vieringen, sponsorlopen, organisatie van toernooien etc.

Alleen voor nieuws uit de Betuwe
Voor al het nieuws dat op Regiototaal gedeeld wordt geldt dat het uit de Betuwe moet komen. Het lokale nieuws uit de gemeentes Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Neder-Betuwe, Neerijnen, Overbetuwe en Tiel is van harte welkom!
Een extra voordeel is dat al het nieuws uit de Betuwe dat je op de Regiototaal website plaatst ook op de Facebookpagina “I like de Betuwe” komt te staan.

 

Mis niets uit de Betuwe!

Meld je gratis aan voor onze acties en nieuws.

{$msgSubscribed|ucfirst}

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.